برنامه ریزی جهت احیاء و خالص سازی بذر بومی پنبه مله به منظور بهبود صفات زراعی از طریق گزینش بوته به ردیف
پنبه محلی مله Gosypium herbaseum
مله در فرهنگ فارسی عمید به نوعی پنبه زرد رنگ و نوعی پارچه خاکی رنگ ترجمه شده است. این نوع پنبه در زبان محلی سُرخچه ( به دلیل رنگ مایل به سرخ این نوع پنبه ) نیز اطلاق می شود. پنبه مله از تاریخچه و قدمت طولانی برخوردار است و به عنوان گیاه ویژه منطقه خوسف از زمان های بسیار دور به منظور پارچه بافی کشت می شده است. اما بیش از سی سال است که با روی آوردن زارعین به کشت ارقام اصلاح شده و وارداتی که دارای الیاف بلند می باشد، پنبه مله دیگر کشت نمی شود و به دلیل روغنی بودن بذر و افت قوه نامیه، متاسفانه بذر این توده محلی در حال فرسایش و نابودی است. لذا با توجه به اهمیت فوق العاده حفاظت از ذخایر ژنتیکی گیاهی کشور به عنوان یکی از برنامه های مهم راهبردی توسعه کشاورزی، احیاء و خالص سازی این توده محلی گام مهمی در تحقق اهدف عالیه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی می باشد. پروژه ی بانک ژن گیاهی بخش تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبیطی سال های 97-95 اقدام به جمع آوری توده های بومی پنبه مله نموده و مقرر است با همکاری بخش کنترل گواهی بذر پس از آماده نمودن زمین در اردیبهشت ماه سال 98 اقدام به کشت توده ها نموده و احیاء و ارزیابی صفات بر اساس دیسکریپتور پنبه و خالص سازی توده بومی پنبه مله از طریق گزینش بوته به ردیف طی سه سال صورت پذیرد و نهایتا بذری با خلوص ژنتیکی و صفات زراعی مطلوب در اختیار کشاورزان منطقه قرار گیرد.